איך לארגן אזכרה

כאשר יש צורך לארגן אזכרה לאדם אהוב שנפטר, חשוב להיערך לקראתו מבעוד מועד. יש מי שבוחרים לקיים את הטקס באופן ייחודי, כלומר לא תמיד רק מטעמי מסורת ודת אלא גם כדי להוקיר את האדם הקרוב להם. טקסי אזכרה, מלבד היותם כאלה שמכבדים את הנפטר, הם גם כאלה אשר מפגישים בין בני המשפחה ובין החברים הקרובים.

אם אתם צריכים לארגן אזכרה, כנראה שאדם קרוב אליכם נפטר. ואכן, לאחר כלל הסידורים הראשוניים, כמו סידורי קבורה ובחירת קבלן מצבות  – יש להגיע אל בית העלמין ולבצע כמה מנהגים הדרושים על פי ההלכה.

כיצד תארגנו את הטקס החשוב? ריכזנו בעבורכם את המידע החיוני.

מועד קיום טקס האזכרה

בכל הנוגע לתאריכים שבהם מקיימים את הטקס, אפשר לקיים אזכרה לפי תאריך פטירה או קבורה. אם המת נפטר לפני שנה, חשוב לדעת מתי מקיימים את האזכרה לנפטר בשנה הראשונה. בכך יש להבדיל בין המנהגים הספרדיים לבין המנהגים האשכנזים, בעוד שמנהג האשכנזים הוא לערוך אזכרה ועלייה אל הקבר רק בסיום השנה (משמע: בסיום 12 חודשים) כאשר הספרדים נוהגים לערוך אזכרה ועליה לקבר בתום אחד עשר חודשים.  

מקום הטקס

אם אתם מתכננים טקס חילוני, נסו להיפגש במקום שהמנוח אהב, כמו בבית, בגינה או בחצר גדולה. מי שמסורתי יכול לבחור לקיים את הטקס בבית עלמין או בבית כנסת במיקום נוח לכולם. לא תמיד יהיה מדובר בבית עלמין, אלא אם מרבית בני המשפחה שומרי מסורת. במידה והטקס מתקיים בבית כנסת או בבית, רצוי להזמין קייטרינג לאזכרה. האוכל לא צריך להיות חגיגי מידי, אבל כן חשוב להגיש אוכל מכבד.

לרוב נהוג לעלות אל הקבר של המנוח, ורק לאחר מכן לקיים את האזכרה במיקום שבחרתם מבעוד מועד.

תוכן טקס האזכרה

כאשר מארגנים טקס אזכרה חילוני או דתי, המטרה היא לדבר על הנפטר ולהזכיר בכמה מילים את חייו ופועלו. טקס זה כשמו כן הוא, נועד כדי לדבר על המנוח ולזכור אותו. בזמן טקס אזכרה דתי, נהוג לקרוא פסוקי תהילים. בטקסים חילוניים אפשר להקריא שיר, ציטוטים מספרים או לבחור להנציח את המנוח בדרך ייחודית.

מי שירצה לקרוא מספר תהילים באזכרה המתקיימת בשנה שלאחר הקבורה, יוכל לקרוא פסוקים כמו פרק ל"ג, תהילים פרק ט"ז, תהילים פרק י"ז, תהילים ע"ב וכדומה. את הקריאה רצוי להעביר למי שיודע לקרוא בצורה נכונה ורהוטה. נהוג לקרוא את הפרקים בעת תפילת אזכרה בבית העלמין. אפשר לקרוא את פרקי התהילים באופן חרישי , כל אחד לעצמו.

במרבית טקסי אזכרה נהוג לאחר סיום הטקס בבית העלמין להניח אבן קטנה על גבי המצבה. רבים נוהגים לומר בעת הסיום פסוק הלקוח מתפילת ערבית, 'והוא רחום'. מי שאינו עובד לאחר הטקס יוכל להקדיש את היום ללימוד תורה או לתת תרומה קטנה לנזקקים ואף לעשות חסד עם אחרים. בכך אפשר להעניק לעצמכם מרגוע ולכבד את האדם הקרוב שנפטר.

לסיכום, אין זה משנה אם מדובר בקיום אזכרה בחודש ניסן, קיום אזכרה שנה ראשונה, ספרדים או אשכנזים – מה שחשוב הוא להתכנס יחדיו ולדבר בשבחו של המת ובכך לשמור על נצחו וזכרו.

אנו משתתפים בצערכם ובכאבכם

נעמוד לרשותכם ככל שניתן כדי להעניק כבוד אחרון ליקיריכם. הנכם מוזמנים להשאיר לנו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

נגישות